Scroll to top

ΑΣ Ζάκρου


category: Συνεταιρισμοί

ΑΣ Ζάκρου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου ιδρύθηκε το 1947. Το 1978 πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής και εγκαταστάθηκαν δύο φυγοκεντρικές μονάδες, ενώ το 1982 επεκτάθηκε με την εγκατάσταση δύο νέων μονάδων και κατασκευάστηκαν δεξαμενές ελαιολάδου, συνολικής χωρητικότητας 500 τόνων, για την αποθήκευση και κοινή πώληση του λαδιού των παραγωγών. Ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε νέο εκσυγχρονισμό το 1991 με ίδια κεφάλαια, όπου αντικαταστάθηκαν τα decander με δύο νέες μονάδες, τα οποία λειτούργησαν μέχρι το 2003. Το 1994 κατασκευάστηκαν νέες ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας 230 τόνων και το 1998 δεξαμενές χωρητικότητας 360 τόνων. Το 2003 έγινε ριζικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του, με κατασκευή νέου κτιρίου ελαιουργείου, με επιπλέον δεξαμενές 400 τόνων, και σύγχρονης μικρής μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου. Εγκαταστάθηκαν δύο νέες φυγοκεντρικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας έκθλιψης 11.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και εφαρμόζεται με επιτυχία κοινή άλεση και εμπορία του ελαιολάδου. Σήμερα ο ΑΣ Ζάκρου έχει 479 ενεργά μέλη-παραγωγούς με συνολικά 12.000 στρέμματα και 260.000 ελαιόδεντρα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου εφαρμόζει ένα μοντέλο ποιοτικής γεωργικής παραγωγής με την στήριξη της επιστήμης, που αξιοποιεί τους καρπούς, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον και να βιάζει τη φύση. Αποτέλεσμα της σύγχρονης ελαιοκομίας είναι η παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης κάτω από την επωνυμία «ΖΑΚΡΟΣ». Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικές διαδικασίες και εφαρμόζονται όλες οι διαδικασίες ποιότητας και ελέγχου και σε επίπεδο  παραγωγών (ολοκληρωμένη διαχείριση, αναλύσεις καρπού, εκπαιδεύσεις παραγωγών κλπ) αλλά και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού ώστε το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικό και χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το εξαιρετικό παρθένο λάδι «ΖΑΚΡΟΣ» είναι χυμός που παράγεται με κρύα συμπίεση από ελιές κορωνεϊκής ποικιλίας. Διακρίνεται από πρόσθετο δείκτη ποιότητας και σπάνια οργανοληπτικά συστατικά και κατατάσσεται στα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσογείου ξεχωρίζοντας για τη φρουτώδη γεύση του, το λεπτό άρωμα και το χρυσοπράσινο χρώμα του. Δείτε συνέντευξη του Προέδρου του ΑΣ Ζάκρου https://www.youtube.com/watch?v=-c9JHYSZe8I Δείτε δημοαιεύματα για τον ΑΣ Ζάκρου http://dete.gr/ενα-προϊόν-με-ιστορία-και-δυναμική-παρ/ http://www.patris.gr/articles/312100#.WLl9gm-LSHs http://ependisinews.gr/blog/epixeiriseis/ena-proion-me-istoria-kai-dynamiki-paroysia-stis-agores-toy-eksoterikoy-apo-ton-as-zakroy http://agro-business.gr/2017/03/ena-proion-me-istoria-ke-dynamiki-parousia-stis-agores-tou-exoterikou-apo-ton-as-zakrou/

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου ιδρύθηκε το 1947. Το 1978 πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής και εγκαταστάθηκαν δύο φυγοκεντρικές μονάδες, ενώ το 1982 επεκτάθηκε με την εγκατάσταση δύο νέων μονάδων και κατασκευάστηκαν δεξαμενές ελαιολάδου, συνολικής χωρητικότητας 500 τόνων, για την αποθήκευση και κοινή πώληση του λαδιού των παραγωγών. Ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε νέο εκσυγχρονισμό το 1991 με ίδια κεφάλαια, όπου αντικαταστάθηκαν τα decander με δύο νέες μονάδες, τα οποία λειτούργησαν μέχρι το 2003. Το 1994 κατασκευάστηκαν νέες ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας 230 τόνων και το 1998 δεξαμενές χωρητικότητας 360 τόνων. Το 2003 έγινε ριζικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του, με κατασκευή νέου κτιρίου ελαιουργείου, με επιπλέον δεξαμενές 400 τόνων, και σύγχρονης μικρής μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου. Εγκαταστάθηκαν δύο νέες φυγοκεντρικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας έκθλιψης 11.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και εφαρμόζεται με επιτυχία κοινή άλεση και εμπορία του ελαιολάδου. Σήμερα ο ΑΣ Ζάκρου έχει 479 ενεργά μέλη-παραγωγούς με συνολικά 12.000 στρέμματα και 260.000 ελαιόδεντρα.