Scroll to top

ΑΣ Γαργαλιάνων


category: Συνεταιρισμοί

ΑΣ Γαργαλιάνων

Οι Γαργαλιάνοι είναι μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από εκτεταμένο ελαιώνα, με δένδρα ποικιλιών Κορωνέικης και Μαυρολιάς. Κύρια απασχόληση των κατοίκων της πόλης αλλά και των γειτονικών περιοχών, είναι η ελαιοπαραγωγή, με τον ελαιώνα να εκτείνεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής. Πρώτον, το Ph του εδάφους, οι τιμές του οποίου είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Δεύτερον, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο δημιουργεί μικροκλίματα επίσης εξαιρετικά για την ελιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι το μεράκι και ο ζήλος των παραγωγών της περιοχής, ανταμείβονται με εξαιρετικά ελαιοκομικά προϊόντα. Η δυναμική της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή, οδήγησε 49 πρωτοπόρους παραγωγούς, στην σύσταση του αγροτικού συνεταιρισμού το έτος 1949. Τα χρόνια που πέρασαν, ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε και απέκτησε περισσότερα μέλη αλλά και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπως γραφείο, ελαιοτριβείο, αποθήκες ελαιολάδου και τυποποιητήριο και η ΟΠ ΑΣ Γαργαλιάνων αναγνωρίστηκε σαν οργάνωση ελαιοπαραγωγών. Το ελαιοτριβείο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, περιφραγμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια περίπου 6,5 στρέμματα ενώ το κτίριο, που φτιάχτηκε το 1983, έχει εμβαδόν 1443 τ.μ.. Είναι εξοπλισμένο με 3 πλήρεις μονάδες της εταιρείας ALFA LAVAL, με δυναμικότητα επεξεργασίας 10.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα. Στις εγκαταστάσεις του, βρίσκεται και η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου, καθώς και οι ανοξείδωτες δεξαμενές. Συνολικά, η παραγωγή του εργοστασίου αθροίζεται (κατά μέσο όρο) σε 1400 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ετησίως, οι οποίοι προέρχονται από τα 552 μέλη του συνεταιρισμού και άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς της περιοχής. Το κύριο χαρακτηριστικό του παραγόμενου  ελαιολάδου, είναι η εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οξύτητα που επιτυγχάνεται στο ελαιόλαδο του συνεταιρισμού, είναι τις περισσότερες χρονιές 0,2 έως 0,3, το οποίο έχει εξασφαλίσει μια δεδομένη φήμη στην περιοχή και στον εμπορικό κόσμο. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της ΟΕΦ και για την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 : 2005,  σύστημα διασφάλισης ποιότητας 9001:2008 καθώς και σύστημα τήρησης της ιχνηλασιμότητας βάσει του ISO 22005:2007.

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου του Συνεταιρισμού

https://www.youtube.com/watch?v=9HKVCeYLCWk

Δείτε τη δημοσιότητα για τον Συνεταιρισμό

http://ioniantv.gr/gargaliani-messinia-megali-anaptyxi-gia-ton-agrotiko-syneterismo-gargalianon/

http://dete.gr/σε-τροχιά-μεγάλης-ανάπτυξης-ο-συνεται/

http://kalamatain.gr/new/i-anaptixi-ke-i-drasis-gia-tin-eleoparagogi-tou-sineterismou-gargalianon/

http://ependisinews.gr/blog/epixeiriseis/se-troxia-megalis-anaptyksis-o-synetairismos-gargalianon

http://agro-business.gr/2017/01/se-trochia-megalis-anaptyxis-o-syneterismos-gargalianon/

       

Οι Γαργαλιάνοι είναι μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από εκτεταμένο ελαιώνα, με δένδρα ποικιλιών Κορωνέικης και Μαυρολιάς. Κύρια απασχόληση των κατοίκων της πόλης αλλά και των γειτονικών περιοχών, είναι η ελαιοπαραγωγή, με τον ελαιώνα να εκτείνεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής. Πρώτον, το Ph του εδάφους, οι τιμές του οποίου είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Δεύτερον, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο δημιουργεί μικροκλίματα επίσης εξαιρετικά για την ελιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι το μεράκι και ο ζήλος των παραγωγών της περιοχής, ανταμείβονται με εξαιρετικά ελαιοκομικά προϊόντα.