ΑΣ Πεύκων
ΑΣ Στέρνας
ΑΣ Μικρής Μαντίνειας-Αβίας
ΑΣ Συκέας Λακωνίας
ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε.
ΑΣΕΣ Σητείας
ΑΣ Κουτσουρά
ΑΣ Ζάκρου
ΑΣ Λιθίνων
EΑΣ Καβάλας
Ένωση Αγρινίου
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Πεύκων
Η ιστορία του ΑΣ Πεύκων ξεκίνησε τo 1938. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Πεύκοι, 6,5 χιλιόμετρα από τον Μακρύ Γιαλό Σητείας. Το κτίριο του συνεταιρισμού χτίστηκε το 1967 και λειτούργησε ως ελαιοτριβείο με πιεστήρια το 1979 ενώ εκσυγχρονίστηκε με φυλλοκεντρικό μηχάνημα το 1980.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Στέρνας
Η Στέρνα είναι μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από εκτεταμένο ελαιώνα, με δένδρα ποικιλιών Κορωνέικης και Καλαμών. Κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού αλλά και των γειτονικών περιοχών, είναι η ελαιοπαραγωγή, με τον ελαιώνα να εκτείνεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής. Πρώτον, το Ph του εδάφους, οι τιμές του οποίου είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Δεύτερον, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο δημιουργεί μικροκλίματα επίσης εξαιρετικά για την ελιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι το μεράκι και ο ζήλος των παραγωγών της περιοχής, ανταμείβονται με εξαιρετικά ελαιοκομικά προϊόντα.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Μικρής Μαντίνειας-Αβίας
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας Αβίας, είναι από τους παλαιότερους. στην περιοχή της Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε το 1924 και είναι πιστοποιημένος από τον ΟΠΕΓΕΠ να παράγει το μοναδικό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα".
Στόχος του Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής ν' αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή χιλιάδες χρόνια και που προσδίδει ζωντανό χρώμα, πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα φρεσκάδας στο ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα χρόνια ο Συνεταιρισμός βελτιώνει συνεχώς τη θέση του στην αγορά, εκσυγχρονίζει την οργάνωση και τη λειτουργία του, βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς βοηθώντας τους να προστατεύουν την ποιότητα της πρώτης ύλης. Σήμερα θεωρείται από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς συνεταιρισμούς, με σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις, ενώ το ελαιόλαδο Αβία, το αποκλειστικό του προϊόν, αναγνωρίζεται, ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χώρας τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Συκέας Λακωνίας
Ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας ιδρύθηκε το 1950 ως πιστωτικός συνεταιρισμός και το 1968 έγινε ελαιουργικός συνεταιρισμός. Έχει στόχο την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τους μέσα από θεσμό του Συνεταιρισμού. Με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Συκέας του Δήμου Μονεμβασιάς που βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας αποτελεί αρωγό της περιοχής συμμετέχοντας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της που στην πλειοψηφία ασχολούνται με τη γεωργία.
category: Συνεταιρισμοί
ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε.
Η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ είναι η πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, (σε συντομογραφία Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ.), η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2002 μετά από πρωτοβουλία 9 Α.Σ.Ο. (ελαιοτριβείων του δήμου Μονεμβασιάς - Λακωνίας). Κοινός στόχος ήταν η δημιουργία μονάδας τυποποίησης του ελαιολάδου της περιοχής για την ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητάς του και την αναβάθμιση της αξίας του.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣΕΣ Σητείας
Ο ΑΣΕΣ Σητείας ιδρύθηκε το 1929 από σουλτανινοπαραγωγούς με σκοπό την εκμετάλλευση της σταφίδας της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης σταφίδας με αποτέλεσμα την επιτυχημένη εξαγωγή του προϊόντος σε Αγγλία, Ρωσία καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης. Σταδιακά ωστόσο, η ζήτηση της σταφίδας μειώθηκε, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1970, η παραγωγή να περιοριστεί στους 7.000 τόνους ετησίως. Έτσι, οι παραγωγοί στράφηκαν σταδιακά στην καλλιέργεια της ελιάς, αντικαθιστώντας τα αμπέλια τους με ελαιόδεντρα. Το 1976, ο Αγροτικός Σταφιδικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σητείας ίδρυσε το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιολάδου και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Απαριθμεί 1.274 φυσικά μέλη, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ελαιοπαραγωγών φτάνει τους 1.500. Η κύρια δραστηριότητά του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ελαιολάδου σε πολυάριθμες περιοχές της χώρας.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Κουτσουρά
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά ιδρύθηκε το 1983 από 149 παραγωγούς της περιοχής Κουτσουρά του Νομού Λασιθίου. Σήμερα απαριθμεί 227 μέλη από τα οποία καλλιεργούν συνολικά 4.118 στρέμματα με ελιές και ένα ποσοστό από αυτούς διαθέτουν ιδιόκτητα θερμοκήπια με κηπευτικά. Μέλος της ΟΠ του Κουτσουρά είναι και ο ΑΣ Σταυροχωρίου. Η κύρια δραστηριότητά του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή μεταποίηση και εμπορία ελαιολάδου και νωπών (εκτός εποχής) κηπευτικών προϊόντων (αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά κλπ).
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Ζάκρου
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου ιδρύθηκε το 1947. Το 1978 πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής και εγκαταστάθηκαν δύο φυγοκεντρικές μονάδες, ενώ το 1982 επεκτάθηκε με την εγκατάσταση δύο νέων μονάδων και κατασκευάστηκαν δεξαμενές ελαιολάδου, συνολικής χωρητικότητας 500 τόνων, για την αποθήκευση και κοινή πώληση του λαδιού των παραγωγών. Ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε νέο εκσυγχρονισμό το 1991 με ίδια κεφάλαια, όπου αντικαταστάθηκαν τα decander με δύο νέες μονάδες, τα οποία λειτούργησαν μέχρι το 2003. Το 1994 κατασκευάστηκαν νέες ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας 230 τόνων και το 1998 δεξαμενές χωρητικότητας 360 τόνων. Το 2003 έγινε ριζικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του, με κατασκευή νέου κτιρίου ελαιουργείου, με επιπλέον δεξαμενές 400 τόνων, και σύγχρονης μικρής μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου. Εγκαταστάθηκαν δύο νέες φυγοκεντρικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας έκθλιψης 11.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και εφαρμόζεται με επιτυχία κοινή άλεση και εμπορία του ελαιολάδου. Σήμερα ο ΑΣ Ζάκρου έχει 479 ενεργά μέλη-παραγωγούς με συνολικά 12.000 στρέμματα και 260.000 ελαιόδεντρα.
category: Συνεταιρισμοί
ΑΣ Λιθίνων
Η ιστορία του ΑΣ Λιθίνων ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1944 με το πρώτο ελαιουργείο να λειτουργεί το 1949 με πιεστήρια και τους παραγωγούς να παίρνουν το λάδι στο σπίτι τους. Αργότερα το 1975 εκσυγχρονίστηκε με decanter και έγινε προσθήκη αποθηκευτικού χώρου με εγκατάσταση δεξαμενών ελαιολάδου. Σήμερα ο συνεταιρισμός διαθέτει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις 1.000 m2 για το ελαιοτριβείο με μηχανήματα φυγοκεντρικού τύπου δυναμικότητας 10 tn/μέρα (κατασκευή 2008). Ακόμα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο ελαιολάδου με ανοξείδωτες δεξαμενές ελαιολάδου 600 τόνων.
category: Ενώσεις
EΑΣ Καβάλας
Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας ιδρύθηκε το 1927, ως δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και πλέον λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου Νόμου 4015 περί Συνεταιρισμών ως πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα από 2.000 φυσικά μέλη, στις δράσεις της περιλαμβάνεται η παροχή κάθε είδους στήριξης, η κάλυψη όλων των σταδίων παραγωγής, μεταποίησης, συντήρησης και εμπορίας των προϊόντων, η εκπαίδευση και καθοδήγηση των παραγωγών, η παροχή συμβουλών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, η παροχή μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού και η λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται μεγάλη γκάμα προϊόντων η οποία εκτός από τα ελαιοκομικά (πράσινη ελιά Χαλκιδικής, ελιές θρούμπες Θάσου και ελαιόλαδο), περιλαμβάνει ακτινίδια, λευκά σπαράγγια, καλαμπόκι, σιτηρά, αραβόσιτο και φασόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξεκίνησε πειραματικά την καλλιέργεια κερασιών και αχλαδιών με σκοπό να επεκταθεί περαιτέρω και σε αυτή την αγορά.
category: Ενώσεις
Ένωση Αγρινίου
Η Ένωση Αγρινίου, με παρουσία σχεδόν ενός αιώνα στην ευρύτερη περιοχή δράσης της, έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Είναι ο πραγματικά, μεγάλος σύμμαχος των αγροτών, ιδιότητα που οι ίδιοι οι αγρότες αναγνωρίζουν, αφού για κάθε τους ανάγκη στην Ένωση Αγρινίου απευθύνονται. Έχοντας στο δυναμικό της εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής και υποκαταστήματα έτσι κατανεμημένα ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μελών της, έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς και συμβάλλει μέσω του ανταγωνισμού στην επίτευξη υψηλότερης οικονομικής προσόδου για τους παραγωγούς.