Scroll to top

Η Κρήτη πρότυπο Διατροφής και Ανάπτυξης


No comments

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου παραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιθίνων, στο Λασίθι, από ομάδα δημοσιογράφων που ειδικεύονται στη γευσιγνωσία και τη διατροφή με επικεφαλής την εγνωσμένου κύρους δημοσιογράφο, Ελένη Ψυχούλη.

 

Η Κρήτη πρότυπο Διατροφής και Ανάπτυξης

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου παραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιθίνων, στο Λασίθι, από ομάδα δημοσιογράφων που ειδικεύονται στη γευσιγνωσία και τη διατροφή με επικεφαλής την εγνωσμένου κύρους δημοσιογράφο, Ελένη Ψυχούλη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και να γευτούν εδέσματα που είχαν προετοιμαστεί από την Γραμματέα του ΔΣ, Νεκταρία Παπαβασιλείου. Τα τοπικά κρητικά εδέσματα συγκέντρωσαν όλη τη φροντίδα της κρητικής φιλοξενίας και βέβαια είχαν ως βάση τους το εξαιρετικό Σητειακό Ελαιόλαδο.

Η αλληλεπίδραση του τοπικού προϊόντος με τη Διατροφή, τον Αγροδιατροφικό Τομέα και τον Τουρισμό τονίστηκαν ως αναγκαιότητα από τους καλεσμένους. Η κα Ψυχούλη, μάλιστα, τόνισε ότι όσο υπάρχουν ικανοί εκπρόσωποι αυτής της ζωντανής διασύνδεσης τόσο η Κρήτη αλλά και ολόκληρη η χώρα έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Βασίλης Γιωργουλάκης, ενημέρωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης τους καλεσμένους του για τα οφέλη που έχει αποκομίσει ο Συνεταιρισμός μέσω του τριετούς Προγράμματος Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ), το οποίο βρίσκεται στο τρίτο έτος υλοποίησής του, με την αγαστή συνεργασία της εταιρείας foodstandard.

 

ΑΣ Λιθίνων: Ένας συνεταιρισμός που κερδίζει το μέλλον του

Το ελαιόλαδο που παράγεται στις Λιθίνες είναι όλο άριστης ποιότητας και ανήκει στην ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου» με οξύτητα σχεδόν πάντα μικρότερη από το 0,5 φέροντας όλα τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης, το οποίο θα έχει δικαίωμα να φέρει ως όνομα μετά την αποδοχή της αίτησης τροποποίησης της γεωγραφικής ζώνης από την ΕΕ.

“Η μέση ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού είναι περίπου 500 tn εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού οι ελιές του κάθε παραγωγού επεξεργάζονται μεμονωμένα και αλέθονται αυθημερόν μετά το μάζεμά τους. Ο ΑΣ Λιθίνων απαριθμεί 300 μέλη”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση  και την πράσινη ανάπτυξη, έχοντας δυνατούς συμμάχους στην προσπάθειά τους για τη παραγωγή του ελαιολάδου, το μικροκλίμα του τόπου.

“Οι παραγωγοί είναι απόλυτα αφιερωμένοι στην καλλιέργεια και τη φροντίδα των δένδρων τους και είναι περήφανοι για το μοναδικά ισορροπημένο, υψηλής ποιότητας, αρωματικό και φρουτώδες ελαιόλαδο που προσφέρουν στον καταναλωτή”, σημείωσε η Γραμματέας του ΔΣ, κα Παπαβασιλείου.

Olive Oil Battles

Post a Comment