Scroll to top

Αυτό το λάδι μου καίει το λαιμό!


No comments

Γράφει η Ελένη Ψυχούλη

Μήπως, όμως, πίσω από αυτό το κάψιμο, κρύβεται το καλύτερο αγουρέλαιο του κόσμου ή αλλιώς, η αφρόκρεμα των ελαιόλαδων, το αρχαίο «ωμοτριβές» το οποίο οι πρόγονοί μας όχι μόνον έτρωγαν αλλά το χρησιμοποιούσαν και σαν φάρμακο, καθώς ο Ιπποκράτης το σύστηνε σε 60-σου λέει!-αρρώστιες; Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από τους πράσινους καρπούς της ελιάς που μαζεύονται πρώτοι-πρώτοι νωρίς το φθινόπωρο και συνθλίβονται με ψυχρή έκθλιψη αμέσως μετά τη συγκομιδή,  το αγουρέλαιο, πικρό, πικάντικο και φρουτώδες στη γεύση του, μοσχοβολά φρεσκοκομμένη ελιά, μυρίζει πράσινα φύλλα του ελαιώνα, σαν να κοινωνείς την ίδια τη θεά Αθηνά ή αλλιώς όλη την αρχέγονη παράδοση της ελληνικής ελιάς. Κι αυτό το κάψιμο που νοιώθεις όταν κατεβαίνει στο λαιμό, είναι όλη η ευεργετική χάρη του ή αλλιώς οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του: η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη, που παρέα δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο. Σε απλά ελληνικά, αυτές, μαζί με τα λιπαρά οξέα, τα στεροειδή, τα καροτερνοειδή και τις βιταμίνες του αγουρέλαιου, μας προστατεύουν από τον καρκίνο, διατηρούν την καρδιά μας σε φόρμα, μειώνουν τη χολιστερίνη, βοηθούν το συκώτι, είναι ιδανικές στη διατροφή όσων πάσχουν από διαβήτη, μειώνουν το οξειδωτικό στρες, μας χαρίζουν χρόνια-καλής-ζωής.

Για να ξεχωρίσεις το δικό του, καλό κάψιμο από το κάψιμο της ταγγίλας, βάλτο σε ένα ποτηράκι και μύρισέ το. Αν κλείσεις και τα μάτια, θα συγκεντρωθείς καλύτερα: δυό-τρεις εισπνοές θα πρέπει να σε διακτινίσουν κατευθείαν στην καρδιά του ελαιώνα. Το κάψιμο της δοκιμής δεν θα πρέπει με τίποτα να σου θυμίσει εκείνη τη δυσάρεστη οσμή από άδειο, πολυκαιρισμένο μπουκάλι του λαδιού, χωματίλα ή καμμένο καντήλι.

Η καλύτερη μπουκιά για να συμφιλιωθείς μαζί του, είναι να το αλείψεις σε μια ζεστή, φρεσκοφρυγανισμένη φέτα προζυμένιο ψωμί, με δυό-τρεις κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι!

Post a Comment