Scroll to top

Αυτό το λάδι είναι σαν νερό, δεν μου ανάβει ούτε το καντήλι!


No comments

Πολλοί ταυτίζουν το βαρύ, μεστό ελαιόλαδο με την ποιότητα. Στην πραγματικότητα, το πολύ καλό ελαιόλαδο είναι ελαφρύ.

Γράφει η Ελένη Ψυχούλη 

Αυτό το λάδι είναι σαν νερό, δεν μου ανάβει ούτε το καντήλι!

(όπως μου είπε μια ηλικιωμένη κυρία)

 

Μια άλλη, νεότερη αυτή, μου είπε ότι δεν ξαναπαίρνει από αυτό το έξτρα παρθένο γιατί δεν «φτουράει» στο φαγητό. Αντίθετα, λέει, με ένα που της έστελναν από το χωριό, μαγείρευε μια κατσαρόλα με μια κουταλιά.

Πολλοί ταυτίζουν το βαρύ, μεστό ελαιόλαδο με την ποιότητα. Στην πραγματικότητα, το πολύ καλό ελαιόλαδο είναι ελαφρύ.

Τόσο ελαφρύ, που ναι, δεν ανάβει το καντήλι της γιαγιάς. Και αυτή η ελαφρότητα μεταφράζεται και στο στομάχι: φινετσάτο και εύπεπτο. Το βαρύ λάδι προδίδει μεγάλη οξύτητα, ίσως είναι και παλιό.

Κι αυτό, το νιώθεις στην πέψη. «Παλιό κρασί, φρέσκο λάδι» που λέει και η παράδοση, η οποία ξέρει ότι το ελαιόλαδο έχει ένα χρόνο-αληθινής-ζωής!

Olive Oil Battles

Post a Comment