Scroll to top

ΑΣ Ζακρου: Ελαιόλαδο με ιστορικό και σύγχρονο “αποτύπωμα”


No comments

ΑΣ Ζακρου: Ελαιόλαδο με ιστορικό και σύγχρονο “αποτύπωμα”

Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας δημοσιογράφων με επικεφαλής την εγνωσμένου κύρους Ελένη Ψυχούλη στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στο Λασίθι της Κρήτης. Οι καλεσμένοι του Προέδρου, Βασίλη Κατσικαλάκη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την αναπτυξιακή διαδρομή του ελαιοτριβείου και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει αποκομίσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μέσω και της αξιοποίησης των Προγραμμάτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) με τη συνεργασία της εταιρείας foodstandard.

 

Επίσκεψη σε ελαιώνα της περιοχής 

Η ομάδα δημοσιογράφων με την Ελένη Ψυχούλη και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν έναν πρότυπο ελαιώνα της περιοχής της Ζάκρου και να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία της περιοχής.

Όπως τους ενημέρωσε ο κ. Κατσικαλάκης “οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες της Ζάκρου ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς από την αρχαιότητα. Η καλλιέργεια της ελιάς γίνόταν στην περιοχή από τα Μινωικά χρόνια. Στον πάτο πηγαδιού γεμάτου με νερό που βρέθηκε στην Κάτω Ζάκρο κατά τις ανασκαφές του Μινωικού ανακτόρου, μέσα σε σκεύος βρέθηκαν ελιές τόσο καλά διατηρημένες λες και κόπηκαν τότε από το δέντρο, οι οποίες μόλις εκτέθηκαν στον αέρα όμως, ζάρωσαν και αποξηράνθηκαν”. Οι πολύτιμες εμπειρίες των γενεών στην ελαιοκομία σφυρηλατήθηκαν στον πέρασμα των αιώνων. Αρχαία ελαιοτριβεία, διάσπαρτες λαξευμένες μυλόπετρες, υποτυπώδη πιεστήρια, σφραγίζουν τη συνέχεια της παραγωγής λαδιού στην περιοχή.

 

Ποιοτική γεωργική παραγωγή με ονομασία προέλευσης

Η ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου έχει περίπου 10.000 στρέμματα με ελιές και καλλιεργεί 260.000 ελαιόδενδρα. Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι ιδανική για την καλλιέργεια της ελιάς και επιτρέπει την παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου. Οι ελιές που καλλιεργούνται είναι αποκλειστικά από την ποικιλία “κορωνέικη”, που είναι άριστα προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες. Η περιοχή της Ζάκρου παράγει κατά μέσο όρο 4.000.000 κιλά ελαιόκαρπου ή 850.000 κιλά έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε πολύ χαμηλές οξύτητες 0,17 – 0,30% με άριστα οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου εφαρμόζει ένα μοντέλο ποιοτικής γεωργικής παραγωγής με την στήριξη της επιστήμης, που αξιοποιεί τους καρπούς, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον και να βιάζει τη φύση.

Αποτέλεσμα της σύγχρονης ελαιοκομίας είναι η παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης κάτω από την επωνυμία «ΖΑΚΡΟΣ». Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικές διαδικασίες και εφαρμόζονται όλες οι διαδικασίες ποιότητας και ελέγχου και σε επίπεδο  παραγωγών (ολοκληρωμένη διαχείριση, αναλύσεις καρπού, εκπαιδεύσεις παραγωγών κλπ) αλλά και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού ώστε το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικό και χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Post a Comment